תקציר מחקר על אפקטיביות באימון בריאות (נכתב על ידי אירית צ'ודנר)
ארגון הבריאות העולמי (WHO) מעריך כי 80% ממחלות הלב, השבץ והסוכרת מסוג 2, ו40% ממקרי הסרטן ניתן למנוע על ידי תזונה בריאה, פעילות כושר קבועה והימנעות מעישון.
ניהול אורך חיים בריא ואחריות אישית על הבריאות שלנו יכולים למנוע תחלואה, מחלות כרוניות, הוצאות בריאות וכו'.
למרות כל הדברים הידועים האלה, רק חלק מהאנשים באמת אוכל בריא, עושה כושר ונשמע להמלצות בנוגע לאורך חיים.
האימון לבריאות מציע פתרונות פרקטיים ואפקטיביים כדי לחבר בין הידע לפעולה של המתאמן.
באימון בריאות מתייחסים כמובן גם לצדדים נוספים של המתאמן, כגון ניהול עצמי, עידוד ללקיחת אחראיות לניהול המחלה, העלאת מסוגלות, מקורות מוטיבציה וכו' . בראש ובראשונה – מדובר על בנייה ועידוד אחריות אישית של המתאמן לניהול בריאותו.
חלק מהאנשים והמאמנים יגידו כי אימון היא פרקטיקה יותר אינטואיטיבית, והיא יותר "אומנות" מ"מדע". אחרים יטענו כי שיש לבסס אימון על מודלים המוכחים במחקרים איכותיים מבוססים תוצאות. קיימים מאמרים המהווים בסיס איתן להוכחת האפקטיביות של אימון בריאות בכמה תחומים רפואיים: מניעת סכרת, כולסטרול, מחלות לב, ועוד.
לדוגמא, במאמר הבודק את האפקטיביות של אימון בריאות בתחום מניעת הסוכרת מסוג 2, שהתפרסם בעיתון רפואי מכובדNew England Journal of Medicine, יותר משלושת אלפים חולים עם רמת גלוקוז גבוהה חולקו לשלוש קבוצות: קבוצה שקיבלה פלצבו, קבוצה שקיבלה טיפול תרופתי המקובל במקרים אלו (גליקופאז' 850 מ''ג) וקבוצה שלישית עברה אימון בריאות. המטרה העיקרית של אימון בריאות זה הייתה ליצור שינוי בסגנון החיים עם יעדים של ירידה במשקל והגברת הפעילות הגופנית. לאחר שלוש שנים ראו החוקרים שבקבוצה שקיבלה טיפול תרופתי ירדה שכיחות של הסוכרת ב-31 אחוזים יחסית לפלצבו, ובקבוצה שנהנתה מאימון ירדה היארעות הסוכרת ב-58 אחוזים לעומת קבוצת הפלצבו!

תרשים 1: מקרי סכרת לפי קבוצות
מסקנת המחקר היא שהאימון היה אפקטיבי יותר מהטיפול התרופתי במניעת סכרת. (X) ממצא זה קיבל חיזוק גם כאשר עשו שימוש באימון בריאות עם מטופלים בעלי רמת כולסטרול גבוהה במטרה לאזן את ערכי הכולסטרול שלהם והאימון התווסף למתן טיפול תרופתי, בקבוצה שקיבלה תרופה לצד אימון – רמת ההצלחה הייתה גדולה יותר: מטופלים שהתאמנו באימון בריאות הייתה הציגו ירידה בערכי כולסטרול גדולה מאלה שקיבלו תרופה ללא אימון. וזאת לאחר חצי שנה בלבד.
לסיכום, אימון הבריאות כבר כאן. הוא עונה על צורך אמיתי, עוזר למטופלים והפופולאריות שלו בעולם וישראל רק גדלה. חשוב גם לציין כי לאימון הבריאות אישוש טוב במחקרים בכל הנוגע לאפקטיביות שלו. חלק מהטכניקות והכלים של האימון מוכחים ומבוססים יותר וחלקם פחות. זה כמובן, נכון לתחום האימון כולו!
(התקציר מבוסס על מאמר שנכתב על ידי הגב' אירית צ'ודנר, מאמנת בריאות)